Tour de France 2024 finder sted fra søndag den 29. juni til søndag den 21. juli. Jeg vil løbende følge stillingerne for Jonas Vingegaard og de øvrige cykelryttere i et klassement, der inkluderer de 10 bedste aktuelle ryttere.

Tour de France er en af mine yndlingssportsgrene at følge. Med to foregående sejre til Jonas Vingegaard er vores kære dansker storfavorit til at vinde Tour de France 2024. Men sejren er ikke sikret, før alle etaper er cyklet, og jeg vil følge nøje med i løbet.

Indenfor cykling, og særligt i Tour de France, benytter man termen “klassement” for at beskrive stillingen over rytterne. Klassementet er en løbende opgørelse af, hvordan rytterne klarer sig gennem de forskellige etaper, og det bruges til at afgøre, hvem der ligger bedst til at vinde løbet samlet set. At følge klassementet giver en spændende indsigt i, hvordan løbet udvikler sig dag for dag, og hvilke ryttere der kæmper om de forskellige trøjer og hæderstitler. I år bliver det særligt spændende at se, om Vingegaard kan holde sig i toppen og måske sikre sig endnu en triumf i dette prestigefyldte løb.

Klassement: Nuværende stilling i Tour de France 2024

# Rytter Hold Tid
1 Tadej Pogacar UAE Team Emirates 66:07:51
2 Jonas Vingegaard Team Visma – Lease a Bike +3;09
3 Remco Evenepoel Soudal – Quick-Step +5:19
4 João Almeida UAE Team Emirates +10:54
5 Mikel Landa Soudal – Quick-Step +11:21
6 Carlos Rodríguez INEOS Grenadiers +11:27
7 Adam Yates UAE Team Emirates +13:38
8 Giulio Ciccone Lidl – Trek +15:48
9 Derek Gee Israel – Premier Tech +16:12
10 Santiago Buitrago Bahrain Victorious +16:32

Hvad er klassement?

I cykling refererer “klassement” til den samlede rangering af rytterne i et etapeløb som Tour de France. Klassementet bestemmer, hvem der er førende i løbet, og er typisk opdelt i flere kategorier:

  • Samlet klassement (General Classification – GC): Dette er den vigtigste rangering, der afgør den samlede vinder af løbet. Rytteren med den laveste samlede tid på tværs af alle etaper fører i det samlede klassement og bærer ofte den gule trøje (maillot jaune).
  • Pointklassement: Denne rangering bestemmer den bedste sprinter i løbet. Point tildeles baseret på placeringer i flade etaper og mellemsprint. Rytteren med flest point bærer den grønne trøje (maillot vert).
  • Bjergklassement: Denne rangering afgør den bedste klatrer. Point tildeles på toppen af klassificerede stigninger. Rytteren med flest bjergpoint bærer den prikkede trøje (maillot à pois rouges).
  • Ungdomsklassement: Dette klassement er for ryttere under en vis alder (normalt 25 år). Den førende unge rytter bærer den hvide trøje (maillot blanc).
  • Holdklassement: Dette er baseret på de samlede tider for de bedste tre ryttere fra hvert hold på hver etape. Holdet med den laveste samlede tid er førende i holdklassementet.

Disse forskellige klassementer giver ryttere med forskellige styrker mulighed for at konkurrere om forskellige mål i løbet af etapeløbet.

Den Gule trøje i Tour de France:

Det er den mest prestigefyldte trøje at vinde, den er nemlig symbol på den rytter der samlet over 21. etaper har brugt færrest tid på at komme i mål. Man ser ofte i starten af løbet at den godt kan skifte ejermand flere gange fra dag til dag. Men jo længere vi kommer hen i løbet, vil en til to ryttere ofte være dem der bærer denne trøje flest gange. Det er sådan at hvis man fører klassementet samlet, så kører man i den gule trøje på næste etape. Ved 1. etape kører ingen i den gule trøje, men den rytter der kommer først over målstregen på denne etape vil stille til start i den gule trøje på 2. etape så alle kan se hvem han er og hylde ham. Det er en stor ærer for mange ryttere og prøve at have den på undervejs, men til syvende og sidst handler det om at være den som har trøjen når stillingen opgøres efter målstregen på 21. etape i Nice.

FAQs: Ofte stillede spørgsmål

I Tour de France refererer “klassement” til den løbende rangering af rytterne baseret på deres samlede præstationer gennem løbet. Dette bruges til at bestemme, hvem der fører i de forskellige konkurrencer i løbet. Det mest kendte klassement er det samlede klassement, også kendt som General Classification (GC), som afgør den samlede vinder af Tour de France. Rytteren med den laveste samlede tid på tværs af alle etaper fører dette klassement og bærer den ikoniske gule trøje.
Derudover er der pointklassementet, som afgør den bedste sprinter i løbet. Point tildeles baseret på rytternes placeringer i flade etaper og mellemsprinter, og den rytter med flest point bærer den grønne trøje. Klassementet giver dermed et overblik over, hvordan rytterne præsterer i forskellige aspekter af løbet, og skaber en dynamisk konkurrence, hvor forskellige ryttere kan excellerere i forskellige discipliner.

Den gule trøje er et symbol på løbets førende rytter, som er ham der gennem de afsluttede etaper har brugt færrest tid. Så ham der vinder 1. etape vil kører i gul trøje til 2. etape da han er løbet førende rytter.

Ja, cyklingen er en holdsport og der deltager i alt 22 hold ved dette års Tour de France. Mange præmier gives til den enkelte rytter, men man fejre det altid som et hold da ingen rytter kan vinde uden sine holdkammerater.