Mange har nok før eller siden oplevet det at lade følelserne styre for meget, når det kommer til pengespil. Det kan ske, når man har tabt, og man vil forsøge at indhente det tabte, hvilket er den største farer, når det kommer til at være vindende på den lange bane. Det kan omvendt også være, at man bare føler at i en periode, at man rammer alt man spiller på, og derfor ender med at hæve sine indsatser voldsomt meget også taber. Rigtig mange der har prøvet at spille på sport, casino eller lign. vil helt sikkert have oplevet de scenarier før, og i de tilfælde tænker man bare ikke 100% klart og det er her Bankroll Management kommer ind og kan hjælpe med at sætte struktur på ens spil.

Hvad er bankroll management?

Bankroll management handler om, at man ved hjælp af nogle simple redskaber kan skabe mere struktur over sit betting og gør at man ikke tager beslutninger, der ikke er velovervejet. Det første man som spiller skal gøre, er at fastsætte sin bankroll, som er hele grundelementet i denne strategi. Ens bankroll er groft sagt det beløb man har råd til at afsætte til odds. Det kan være man har råd til at afsætte 2000 kr. De penge vil man så spille for, og er samtidig afklaret med risikoen for at tabe dem. Men her kan man så optimere sine chancer for at lave plus ved at benytte bankroll management og units. Units betyder enheder og det er dem man bruger til at afgøre, hvor stor ens indsats skal være på hvert spil.

Man vil typisk give hver Unit en værdi på maksimalt 0,5-1% af sin samlet beholdning, i dette eksempel 2000 kr. Der er samtidig flere Unit systemer, som man kan læse mere om her. Men det simple man kan tage udgangspunkt i, er 1-10 Unit. Hvis hver Unit symbolisere 0,5% af ens samlet bankroll, så vil man maksimalt kunne smide 5% af ens samlet bankroll på et spil. Det vil sige, at gennem ens analyse finder man et spil, hvor værdien er ekstrem høj og det er 10 unit spil, så vil man med en bankroll på 2000 kr. spille 100 kr. på dette spil. Mens man ved et 1 unit spil vil placere en indsats på 10 kr. Her har jeg personligt tit fået spørgsmålet ” Med 10 kr. indsats så vinder jeg jo næsten ingenting ” Og det er helt korrekt at gevinsten selvfølgelig ikke vil være stor med 10 kr. men det er vigtigt at se betting, som et Marathon og ikke en sprint. Med det mener jeg, at man skal øge sin bankroll og dermed også indsatser stille og roligt. For pludselig er ens bankroll måske 4000 kr. også er ens indsatser mellem 20 kr. – 200 kr. og sådan vil de blive øget gradvist. Det kan ligeledes tænkes, at man har større råderum i sin økonomi, og får mulighed for at indskyde mere til sin bankroll, så vil indsatserne også stige da Unit størrelsen er sat i %.

Hvorfor er bankroll management vigtigt?

Grunden til at bankroll management er vigtigt at kende til er, at det hjælper dig til at spille ansvarligt og velovervejet. Det gør også, at du i teorien ikke bør løbe tør for penge, uanset hvor meget negativ varians du måtte opleve. Ved at spille efter, at hver unit udgør 0,5% vil altså have en bankroll på samlet 200 units. Det vil sige for at gå i 0 skal tabe omkring 50 spil i streg, hvis vi siger at din gennemsnitsindsats vil ligge omkring 4 units pr. spil.

Herunder vil jeg komme med de vigtigste årsager til, at du bør benytte dig af en fast strategi, hvor du kombinerer bankroll management og Units:

Undgå at jagte det tabte

Det lyder måske ganske simpelt, men alle spillere vil før eller siden have oplevet en periode, hvor alt bare er stolpe ud, uanset hvor meget forarbejde man har lavet til sine spil. Her kan man blive fristet til at jagte tab, fordi man tænker næste spil, så er den der. I disse perioder tænker man sjældent rationelt, hvis man ikke har en fast strategi man følger. Benytter man sig ikke af faste regler, kan det i sådan nogle perioder være en god ide med en lille pause for lige at lade batterierne op. Men bruger du bankroll management korrekt, vil disse perioder blot være små bump på vejen, som aldrig kan undgåes og som alle oplever.

Fokus på at træffe rigtige beslutninger

Ved at have en fast og klar strategi man følger, efterlader det færre tilfældigheder i ens spil. Man ved hvad hver unit har af værdi og hvordan man finder frem til, hvor mange unit man skal spille på hvert spil. Dette gør, at man vil være i stand til at fokusere langt mere på at finde de rigtige værdispil, og dermed øge sine forudsætninger for at være vindende på lang sigt.

Kan tåle negativ varians

Ved at sætte dit spil i rammer, kan du nemmere tåle negativ varians og vil stadigvæk have fokus, når det går dårligt. Negativ varians vil i alt sin enkelthed være de perioder, hvor uanset hvad du spiller på, så taber du. Du opbygger det ene tabte væddemål efter det andet og kan ikke se dig ud af det. Men bare rolig, det oplever alle og hvis du blot har en fast strategi, så vil du måske i sådan en periode tabe 10-20% af din samlet bankroll, men den er måske vokset 50% inden du ramte den dårlige periode, ligesom den vil stige igen, når positiv varians slår ind.

Konklusion

Bankroll management for dig, som gerne vil optimere dine chancer for at vinde på odds og samtidig have noget struktur på det, som for mange gør, at man træffer færre dårlige beslutninger. Det giver dig et værktøj til at sikre, at du til hver en tid har en bankroll og dermed ikke løber tør for penge. Når man først får det kombineret med units og får lagt sig fast på en indsatsstrategi, så vil man muligvis finde en helt anden ro omkring betting.