Indenfor betting er units et vigtigt begreb i samspil med bankroll management. Det er begge værktøjer, der hjælper dig med at få struktur på dit pengespil og give dig de bedste forudsætning for at lave plus. Units bruges i betting til at definere, hvor stor en procentdel af din samlet bankroll, der skal spilles på hvert væddemål. Der er mange måder at anvende et unit system på, og det vil jeg komme nærmere ind på i denne odds guide, men det mest almindelige er et 1-10 unit system, hvor man ud fra værdien på væddemålet placerer antal units, som hver repræsenterer en procentdel af sin bankroll.

Hvad er Units?

Units er med til at definere, hvor stor en indsats du skal placere på en given sportsbegivenhed. Men Units kan ikke stå alene, og det er derfor vigtigt, at du også har sat dig ind i bankroll management. Langt de fleste benytter sig af et 1-10 unit system, men man kan også vælge at benytte 1-5 eller 1-3, det er helt op til en selv. Ved hjælp af bankroll management vil man være i stand til at definere hvad værdien af hver Unit er. Har man f.eks. en bankroll på 1000 kr. og man beslutter, at hver unit er 0,5%, så vil man ved et 1 unit spil placere 5 kr. men man ved et maks. spil, hvor værdien er tårnhøj maksimalt kunne placere 50 kr. Så jo højere ens bankroll er, jo højere vil ens indsatser også være. Ved at have en klar og tydelig strategi, undgår man eller som minimum minimerer antallet er dumme beslutninger, hvor man lige får spillet lidt mere end man burde. Der er ingen faste regler for hvor meget en unit må repræsentere i værdi, men jeg vil anbefale, at man maksimalt sætter den til 1%, da et maks. spil der tabes, så vil fjerne 10% af ens bankroll, hvilket er meget på et spil. Man skal nemlig være i stand til at kunne modstå negativ varians, som alle før eller siden vil løbe ind i.

Eksempel på indsats ud fra units og bankroll. 1 unit = 1% i nedenstående skema:

Bankroll: 1000 kr. Bankroll: 10.000 kr.
Antal units = indsats i kroner Antal units = indsats i kroner
1 unit = 10 kr. 1 unit = 100 kr.
2 unit = 20 kr. 2 unit = 200 kr.
3 unit = 30 kr. 3 unit = 300 kr.
4 unit = 40 kr. 4 unit = 400 kr.
5 unit = 50kr. 5 unit = 500 kr.
6 unit = 60 kr. 6 unit = 600 kr.
7 unit = 70 kr. 7 unit = 700 kr.
8 unit = 80 kr. 8 unit = 800 kr.
9 unit = 90 kr. 9 unit = 900 kr.
10 unit = 100 kr. 10 unit = 1000 kr.

 

Hvorfor skal jeg spille ud fra units?

Der kan være flere gode grunde til, hvorfor du bør benytte units til at afgøre, hvor meget du spiller på hvert enkelt odds. Units er nemt og håndgribeligt at omsætte til personlig indsats, hvis man følger forskellige spileksperter. Dog er det selvfølgelig lidt tricky, da folk benytter forskellige typer unit system. Men sådan helt generelt, er det en rigtig god måde til at vise værdien i et givent spil. Ved at følge en klar og tydelig strategi med units, er du aldrig i tvivl om, hvor meget du skal spille på hvert bet. Du indsamler samtidig en masse data løbende, og kan analysere på dine statistikker og se om du generelt rammer rigtigt med antal af unit placeret, eller om du i perioder lader dig rive med af følelser eller andre parametre og måske er lidt for rundhåndet med dine indsatser. Ved at have styr på sine units og bankroll, vil du optimere dine chancer for at lave plus på betting. Dette skyldes, at du har sat alt i rammer og udelukkende behøver at fokusere på at finde de bedst mulige spil og derfra ikke er i tvivl om indsats, hverken når det går godt eller når du har tabt 10 spil i træk og følelserne begynder at tage over.

Hvordan fastsætter jeg antal units på et spil?

Den absolut sværeste disciplin indenfor sportsbetting er at sætte korrekt antal units på hvert eneste spil. Grunden til det er, at det der afgør din indsats, er din analyse af en given sportsbegivenhed. Her skal du lave en så grundig gennemgang som mulig, den skal være så objektiv som mulig. Dette kan være utrolig svært, da man som menneske lader sig påvirke er forskellige ting og derfor er en chance vurdering af et spil også altid subjektiv, men man skal forsøge at gøre den så objektiv som mulig. Det skal gerne være sådan, at hvis to forskellige personer analysere samme kamp, så kommer de frem til samme vurdering. Når man finder et værdispil, kaldes det også, at der er betvalue. Måden man finder frem til om et spil holder værdi er ved at tage oddset og gange med ens chance vurdering for at spillet rammer. Eksempel: FCK sejr på udebane mod OB giver odds 2. Du laver en grundig analyse og kommer frem til at chancen for FCK sejr er 55%. Du siger så 2 X 55 = 110%. Et spil indeholder værdi, hvis betvaluen er over 100%, så havde man vurderet FCK sejr til 49% så ville spillet ikke holde værdi. Man kan bruge et skema til at finde frem til sin indsats ud fra den betvalue man kommer frem til. Disse regler er ikke faste og man kan selv definere, hvornår et spil skal være 1 unit eller 10 unit, men rigtig mange vil mene at nedenstående procenter er retvisende.

Indsats i unit ud fra betvalue

Unit Betvalue
1 unit 100-102%
2 unit 103-105%
3 unit 106-108%
4 unit 109-112%
5 unit 113-117%
6 unit 118-123%
7 unit 124-129%
8 unit 130-140%
9 unit 141-149%
10 unit 150%+

 

Indsatsstrategi med units

Nu har vi gennemgået hvad en unit er, unit system og hvordan man ved hjælp af betvalue fastsætter sin indsats. Det er grundelementerne, når det kommer til units. Men det er også vigtigt, at man sætter nogle regler for sig selv, hvor units øges eller minimeres. For units repræsenterer hele tiden en procentdel af ens bankroll, men hvis ens bankroll så øges med 20% hæver man så værdien på hver unit, eller venter man til yderligere stigning i bankroll. Samme omvendt, taber man x antal procent nedskaleres ens unit størrelse så. Dette er der ingen klare svar på, men jeg vil anbefale at man gør sig overvejelser på dette fra start, så man ved hvornår man laver ændringer til sine units på forhånd. Denne måde at gøre det på er variabel og afgøres løbende af ens bankrolls størrelse.

Nogen vælger at gå i en lidt anden retning og benytte det der hedder flatbetting. Det betyder, at uanset hvad oddset og værdien måtte være, så spiller man samme beløb på alle spil. Det kan være man har bestemt at alle spil er 5 unit. Grunden til nogen benytter sådan en strategi er, fordi det kan være ekstremt svært at lave en korrekt chance vurdering og dermed sætte korrekt antal unit på hvert spil. Her kan man så vælge at tage en middelindsats på alle ens spil. Ulempen er selvfølgelig, når man finder årets spil, da man stadigvæk kun spiller samme faste indsats.

Opsummering

Unit og bankroll management er grundelementer indenfor betting og man behøver ikke følge det 1:1. Det kan dog være ekstremt brugbart at kende til principperne og gøre sig nogle overvejelser omkring sin egen strategi. Der er ingen facitliste og derfor kan man sagtens lave sine helt egne regler for sit pengespil. Vigtigste er bare, at det man gør fungerer for en og gør at man kan spille kontrolleret og ansvarligt og betting ikke fylder negativt i ens liv. Jeg kan personligt i hvert fald anbefale at benytte sig af disse værktøj i mindre eller større grad og samtidig fører regnskab over alle sine spil, på den måde kan man se, hvad der fungerer og ikke fungerer for en.