Tour de France løber af staben fra lørdag den 29. juni til søndag den 21. juli og jeg vil herunder løbende opdatere stillingen i bjergkonkurrencen, som er en af de mest prestigefyldte konkurrencer man kan vinde i Tour de France.

Tour de France og cykling generelt er blevet kæmpe stort i Danmark de seneste år efter, at Jonas Vingegaard to år i træk har vundet løbet, som indenfor cykelsporten ses som verdens hårdeste løb. Mange helt unge drenge og piger drømmer om en dag og kunne gøre Vingegaard kunsten efter. Der er er også mange ryttere i Tour de France, der drømmer om at vinde den prikkede bjergtrøje, som er symbol på, at man er den bedste i bjergene.

Maillot à Pois Rouges: Den prikkede bjergtrøje

gives til løbets bedste “klatre”, hvilket er den rytter der undervejs skraber flest point sammen på udvalgte bjergtoppe. Det kan være både ved målstregen, men også undervejs. Så man ser typisk en tæt duel mellem de ryttere, der går i udbrud for at jagte bjergpoint, og så typer som Jonas Vingegaard og Tadej Pogačar, som vinder mange af de hårde bjergetaper, som slutter på en bjergtop og hvor der ofte er mange point at hente. Point systemet er i denne konkurrence opsat efter, hvor hård en stigning er. Jo hårdere den er, jo flere point, er der at hente.

Pointsystem i bjergkonkurrencen:

Point i konkurrencen uddeles på alle etaper, hvor der er stigninger, der falder indenfor spekteret kategori 4 – uden for kategori, hvor førstnævnte er de nemmeste stigninger og dem der giver færrest point og dem uden for kategori er de helt hardcore, hvor mange point er på spil.

  • Kategori 4 stigninger er der kun 1 point at kæmpe om, dette gives til den første over toppen, som markeres af en målstreg. Den kan være undervejs på ruten eller den endelige målstreg.
  • Kategori 3 stigninger uddeles der i alt 3 point, 2 point til den første over stregen og 1 point til nummer 2 over stregen.
  • Kategori 2 stigninger udløser i alt 11 point, som fordeles til de fire første i følgende rækkefølge: 5, 3, 2 og 1 point.
  • Kategori 1 stigninger udløser i alt 31 point, som bliver fordelt til de første seks ryttere i denne rækkefølge: 10, 8, 6, 4, 2 og 1 point.
  • Uden for kategori er de sværeste stigninger og udløser i alt 77 point, som tildeles de første 8 ryttere i denne rækkefølge: 20, 15, 12, 10, 8, 6, 4 og 2 point.

Klassement

# Rytter Hold Point
1 Richard Carapaz EF Education – EasyPost 127
2 Tadej Pogacar UAE Team Emirates 102
3 Jonas Vingegaard Team Visma – Lease a Bike 70
4 Matteo Jorgenson Team Visma – Lease a Bike 54
5 Remco Evenepoel Soudal – Quick-Step 50
6 Wilco Kelderman Team Visma – Lease a Bike 43
7 Oier Lazkano Movistar Team 41
8 Jonas Abrahamsen Uno-X Mobility 36
9 Enric Mas Movistar Team 33
10 David Gaudu Groupama – FDJ 30

 

FAQs: Ofte stillede spørgsmål

Den prikkede bjergtrøje gives til den bedste klatre gennem løbet, og det er ham som skraber flest point sammen i løbet af Tour de France. Der fem forskellige typer stigninger, der giver forskellige point.

Undervejs på etaperne er der stigninger, der giver forskellige point afhængig af sværhedsgraden og gives til de første der kommer over stigningen. Man inddeler dem fra kategori 1-4 samt uden for kategori. Den nemmeste er kategori 4 og den sværeste er uden for kategori.

Det er bestemt muligt, men så bliver det Jonas Vingegaard, og kræver at han vinder flere af de helt store bjergetaper, da han helt sikkert ikke vil gå efter point undervejs på etaperne, som typisk vindes af udbryderne, som er dem der kører væk fra de øvrige ryttere.