Til EM 2024 indførte UEFA en helt ny regel, der skulle hjælpe til med at beskytte dommerne bedre. Den betød helt konkret, at det udelukkende var anføreren, der måtte rette henvendelse til dommeren. Såfremt at ens anfører var målmand, skulle man udpege en markspiller, der var ansvarlig for dialog med dommeren. Denne regel var planlagt til at blive indført i dansk fodbold på anbefaling fra netop UEFA.

DBU dropper den nye regel:

I første omgang var den nye dommerregel besluttet til at gælde for Superligaen, 1., 2. og 3. Division på herre siden og hos kvinderne vil det gælde for Kvindeligaen og Kvinde 1. division. Og muligvis i breddefodbold fra 2025. Dette meldte DBU ud officielt fredag, for så under 24 timer senere at lave en kæmpe kovending og droppe den nye regel.

I kan læse mere længere nede, hvilke fordele DBU så ved den nye regel. Men i første omgang har man valgt at stoppe tiltaget. Man udtaler at man beklager forvirringen og stadigvæk er vild med ideen, men at man ønsker at evaluere, hvordan det fungerer til EM og andre turneringer. Man vil gerne se det indført og testet i andre større ligaer, før man selv hopper med. Det kan virke lidt spøjst, når man først melder ud at det er indført, men de må i dommerudvalget have ændret mening eller fået et pres fra klubberne. Jeg tror ellers man som dommer så frem til denne nye ændring, da det ville fjerne en del pres, det kan i læse mere om herunder.

Hvorfor indføre denne dommerregel?

En af de primære årsager til denne regel, skyldes at man har set lovende resultater under EM-slutrunden. Der har været flere tilfælde, hvor enkelte spillere har brokket sig til dommeren, men overordnet set har den nye regel haft en proaktiv effekt og nærmest virket skræmmende, da spillerne ikke helt vidste, hvor stramt den ville blive håndhævet. Man har i de seneste år set et stigende pres på dommerne, som i løbet af en fodboldkamp skal træffe voldsomt mange kendelser, og derfor ikke kan undgå at lave nogle fejl. Her har man tæt set en helt klynge af spillere der overfalder dommeren verbalt. Det er det man nu ønsker at komme til livs.

Kan det gavne VAR kendelser?

VAR er det her system dommerne har til rådighed, hvor der sidder dommere ude i et rum med videomateriale til rådighed og kan gennemse kendelser, der omfatter mulig offside, straffe og rødt kort. Man ser ofte et stort pres på kampens hoveddommer, når en VAR kendelse skal afgøres. Med den nye regel er det udelukkende de to anfører, der må gå tæt på dommeren i disse situationer og det gør at dommeren nemmere kan formidle kendelsen til de to anfører, som så er ansvarlige for at fortælle den videre til sine holdkammerater uden de brokker sig til dommeren.

Hvad er konsekvensen hvis man ikke overholder reglen?

Hvis en spiller ikke overholder reglen og retter direkte henvendelse til dommeren for at brokke sig eller lignende og ikke bærer anførerbindet, så skal det straffes med en advarsel i form af et gult kort. Spørgsmålet er så, hvor hårdt de slår ned på det, da man til EM så flere spillere brokke sig til dommeren uden at få kort. Jeg tror mere det skal ses som en skræmmekampagne og et værktøj for dommeren, hvis spillerne går og brokker sig lidt løbende, så har han beføjelser til at stikke dem et gult kort, og så bør der oftest komme ro på kampen.

Formand for dommerudvalget, Michael Johansen er meget glad for beslutningen. Han udtaler at de har meget fokus på, hvordan de kan beskytte dommerne og samtidig styrke kommunikationen mellem dommere og spillere. Det ser helst at der eksisterer en gensidig tillid mellem parterne og man kan jo kun være enig i dette syn. Han har siden ændret mening og derfor droppes den nye regel i første omgang.

Vi må vente og se hvordan denne regel bliver håndhævet, hvis/når den bliver indført i Superligaen. Jeg er personligt spændt på, hvordan en dommer som Sandi Putros bliver påvirket af denne regel, da hans kortsnit i forvejen er ekstremt højt. I 2023/2024 sæsonen dømte han 19 kampe i Superligaen og uddelte hele 77 gule kort og 2 røde kort. Samtidig bliver det interessant at se, hvordan bookmakerne sætter oddsene på kort i kampene, såfremt vi i fremtiden ser denne nye dommerregel. Man kan i første omgang finde kortspil hos Expekt, som er officiel Superliga Betting partner, også må vi holde øje med om der kommer en stigning i kortlinjerne, såfremt denne regel indføres i fremtiden.

  • Expekt logo

    Expekt

    Expekt logo

    VELKOMSTBONUS:

    Få op til 600 kr. freebet

    Min. +18 år Hjælpelinje: Stopspillet.dk • Selvudelukkelse: ROFUS.nuExpekt T&C • Min. +18 år • Min. indbetaling 100 kr. • Max bonus: 1000 kr. • 1x omsætningskrav • Eksempel: Indbetal og spil for 500 kr. og modtag 500 kr. i freebet (omsætning 1x 500 kr. = 500 kr.) • Gyldig i 60 dage • Min. odds 1.80.

    Min. +18 år Hjælpelinje: Stopspillet.dk • Selvudelukkelse: ROFUS.nuExpekt T&C • Min. +18 år • Min. indbetaling 100 kr. • Max bonus: 1000 kr. • 1x omsætningskrav • Eksempel: Indbetal og spil for 500 kr. og modtag 500 kr. i freebet (omsætning 1x 500 kr. = 500 kr.) • Gyldig i 60 dage • Min. odds 1.80.