Når Tour de France sættes i gang lørdag den 29 juni vil de helt tunge sprintere have øjnene stift rettet mod de flade etaper hvor de håber på at kunne sprinte om etapen. Normalt er 21. etape den mest prestigefyldte at vinde som sprinter, men i år slutter man af med en enkeltstart fremfor massespurt i Paris gader grundet OL 2024.

Maillot Vert: Den grønne trøje

Tildeles den rytter der vinder sprintkonkurrencen. Den afgøres løbende over alle 21 etaper og der være forskelligt fra etape til etape hvor mange point der tildeles ved målstregen, men der gives altid point til de første 15 ryttere der krydser målstregen ved hver etape. Der er typisk langt flere point at hente på de flade etaper, da de er lavet til sprinterne. Der er også på flere etaper indlagt mellem sprinter hvor man ser flere ryttere jagte et par point her og der. Den rytter med flest point efter 21. etape hjemtager den grønne trøje, mens den der undervejs har flest vil kører i trøjen på den efterfølgende etape præcis som tilfældet er med den gule.

Sidste års vinder af den grønne trøje:

Ved Tour de France 2023 var der ikke den helt store spænding i sprinter konkurrencen, da Jasper Philipsen vandt hele 4 etaper undervejs og samlet endte på hele 377 point mens andenpladsen var danske Mads Pedersen med 258 point. På tredjepladsen lå Bryan Coquard med 203 point. Så det var ikke en af de mest spændende og nervepirrende konkurrencer sidste år. Det ser det til gengæld ud til at blive i år, hvor flere vil kæmpe med om den grønne trøje.

Klassement

# Rytter Hold Point
1 Biniam Girmay Intermarché – Wanty 376
2 Jasper Philipsen
Alpecin – Deceuninck 344
3 Bryan Coquard Cofidis 179
4 Anthony Turgis TotalEnergies 156
5 Arnaud De Lie Lotto – Dstny 153
6 Tadej Pogacar UAE Team Emirates 136
7 Jonas Abrahamsen Uno-X Mobility 133
8 Wout van Aert Team Visma – Lease a Bike 130
9 Pascal Ackermann Israel – Premier Tech 118
10 Remco Evenepoel Soudal – Quick-Step 112

 

FAQs: Ofte stillede spørgsmål

Den grønne trøje er symbol på den bedste sprinter. Der tildeles forskellige point for indlagte sprints undervejs på flere etaper samt ved målstregen og her samler man sammen gennem 21 etaper også er det den som har flest derefter som får den grønne trøje med hjem.

Mads Pedersen er bestemt en af de mulige kandidater til at vinde trøjen, men der er flere ryttere som er mere oplagte kandidater end ham.

Når det kommer til Tour de France, så er der to ryttere der deler rekorden for flest etape sejre. Eddy Merckx og Mark Cavendish og sidst nævnte er stadigvæk aktiv og med i årets løb og håber på at kunne slå rekorden.